Gospodynie domowe pragnąc zapewnić dobre zdrowie swoim rodzinom, coraz częściej sięgają po zdrowe produkty w codziennej kuchni. Często gotują na parze, a do smażenia i sałatek używają zamienników oleju słonecznikowego, takich jak olej lniany lub olej z pestek winogron. Ten pierwszy już w czasach starożytnych słynął ze swoich dobroczynnych właściwości, używany był przez Greków i Rzymian na dolegliwości trawienne.
Pozyskiwanie i właściwości
Olej z lnu pozyskuje się z siemienia lnianego w procesie tłoczenia na zimno. Dzięki takiemu procesowi olej zachowuje swoje najcenniejsze substancje odżywcze, czyli wysoką zawartość kwasów omega-3 oraz omega-6. Kwasy omega przyczyniają się do obniżania wartości złego cholesterolu w ludzkim organizmie oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Olej lniany idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów i sałatek, odradza się podgrzewanie go do wysokich temperatur, ponieważ traci w ten sposób swoje cenne właściwości.